Shopping Cart

Your cart is empty

Continue Shopping

Intervju za Dnevnik

by NELI STRUKELJ |

Sprašuje: Vesna Levičnik za Dnevnik 

Modna in grafična oblikovalka, fotografinja, ilustratorka - dihate modo? Na kakšen način jo doživljate?

 

Predvsem sem modna oblikovalka, čeprav je res, da sem na svojo ustvarjalni poti preizkusila v številnih vlogah, ki so povezane z ustvarjanjem in kreiranjem. Že takoj po diplomi sem ustvarila blagovno znamko in seveda nisem imela ekipe, ki bi zame opravljala številne naloge, ki so povezane s tem tako sem se sama naučila številnih dodatnih spretnosti. V tistem obdobju sem zelo uživala v tem, da sem lahko svojo kreativnost izražala na različne načine in širila svoja obzorja. Do mode sem od vedno imela ambivalenten odnos. Čeprav izjemno uživam v kreiranju oblačil in ustvarjanju kolekcij pa me je včasih površinskost in plitkost mode odbijala, poleg tega pa sem se vedno povedala tudi negativnih vplivov, ki jih ima  modna industrija na okolje. Iskanje odgovorov na te dileme me je pripeljalo do razvoja torb iz modularnih enot in projekt je iz magistrske naloge zrasel v blagovno znamko, ki se ji sedaj primarno posvečam. Lahko bi rekla, da sem našla svoje poslanstvo in sedaj vso svojo energijo vlagam v ta projekt. Moj cilj je najti idealno kombinacijo funkcionalnosti in estetike in trajnosti. Moda, ki ne zahteva kompromisov. 

 

Trenutno živite in ustvarjate v Berlinu? Kako vas je pot pripeljala v Berlin?

Pred tremi leti sem se prijavila na razpis ministrstav za kulturo, ki ponuja rezidence vizualnim umetnikov v Londonu, New Yorku, na dunaju in v Berlinu. Izbrala sem berlin saj me je vedno nekaj vleklo tja in v tretjem poskusu je bila moja prošnja odobrena. Rezidenco sem imela decembra vendar sem šla že junija tja na krajši obisk z namenom, da spoznam ljudi, najdem primerno mesto za razstavo in vzpostavim kontakte. In lahko rečem, da je bila ljubezen na prvi pogled :) Takoj sem se počutila zelo doma in mesto me je s svojo barvito in živahno energijo čisto prevzelo. Selitev je bila postopna, dolgotrajna in polna izzivov. Bilo je težko pustiti vse za sabo in začeti znova in brez podpore prijateljev in partnerja bi  verjetno vmes obupala. Sedaj sem vesela, da sem se odločila za ta korak, saj mi Berlin ponuja veliko priložnosti za osebni in poslovni razvoj. 

 

Je v Berlinu umetniku lažje ustvarjati, delati - je odnos do mode drugačen kot pri nas?

Moda je v Berlinu zelo tesno povezana s tehno/rave subkulturo, saj je mesto znano po svojem živahnem nočnem življenju in svetovno znanih klubih. Veliko oblikovalcev ustvarja oblačila in modne dodatke prav za ta namen. Navdušuje me tudi velika raznolikost stilov v tem multikulturnem mestu kjer je izražanje lastne individualnosti in kreativnosti zaželeno, cenjeno in spodbujano. Berlin je znan po svoji odprtosti do drugačnosti in sprejemanju vseh variacij sodobnih identitet. In ta pestrost je vidna na vsakem koraku v fuziji in eklekticizmu stilov ljudi, ki jih srečujemo na ulici. Vintage kosi kombinirani z bdsm dodatki, rejverske platforme in madmax jakne, psihadelični kostumi kombinirani s hipsterskimi jaknami, moški v visokih petah in poslovneži s kovčki,...Navdihujoča zmes stilov, ki ne obsoja nobene izbire. 

 

Kako je epidemija vplivala na modno sceno v Nemčiji?

Do pandemije so bili v Berlinu dvakrat letno potekal tudi večji modni sejmi na katerih so se predstavile vse svetovne urbane modne znamke, potekal pa je tudi teden mode. V letošnjem letu so se organizatorji odločili za selitev sejmov v Frankfurt s čimer bo Berlin na modnem področju zelo veliko izgubil. Berlin je razvpit vendar v primerjavi z ostalimi večjimi nemškimi mesti revnejši, zaradi česar za modno industrijo ni več tako privlačen. Kljub temu, da pa je še vedno mesto, ki je polno umetnikov, ustvarjalcev, glasbenikov in drugih kreativcev zaradi česar je zame, kot oblikovalko še vedno zelo privlačen. Je pa pandemija seveda korenito spremenila podobo Berlina. Zaradi zaprtja klubov so delo izgubili tudi številni oblikovalci, ki so oblikovali oblačila prav za “nočno” subkulturo. Trajno so se zaprle nekatere oblikovalske trgovine, ostale pa so bile, tako kot v Sloveniji zaprte več kot 3 mesece. Težko je oceniti kakšne bodo dolgoročne posledice , saj je sedaj vse v stanju mirovanja in čakanja na čas, ko se bo lahko mesto znova zbudilo. 

 

Z znamko Nelizabeta od nekdaj (prosim, popravi če se ne motim) iščeš navdih v tradiciji; od podobe avtohtonih kurentov leta 2018, leta prej v partizanih… Od kje ta povezanost/naklonjenost do tradicije?

Res je. Pri svojem delu  zelo pogosto iščem inspiracijo v slovenski tradiciji. Navdihuje me ideja, da lahko dediščino, ki je mogoče včasih že pozabljena, oživiš in preneseš v sodobni čas. Včasih je končni rezultat zelo daleč od prvotne inspiracije in vizualno ne spominja na izvorni navdih ampak je bila kljub temu ključen element za ustvarjanje novega izdelka. V času globalizacije je obražanje k avtohtonemu in lokalnemu nekaj, kar ti lahko kot oblikovalcu da pomembno razlikovalno prednost, saj je nekaj, kar je pristno in posebno. 

 

Pred kratkim ste postavili tudi novo znamko Zmai? Kaj vas je vodilo k oblikovanju te legende?

 

Slovenska legenda pravi, da je v Postojnski jami živel strašen zmaj, ki so se ga vsi bali. Prestrašeni prebivalci so na pomoč poklicali iznajdljivega Jakoba, ki je zmaja premagal. Njegovo junaško in neustrašno dejanje je bilo nagrajeno s prav posebno torbo, sešito iz zmajeve kože. Moja želja je bila, da bi lahko ustvarila prav tako posebno in edinstveno torbo, kot jo je imel Jakob vendar v moji zgodbi zmaj preživi! 

 

Vse torbe Zmai so namreč izdelane iz veganskega usnja. Prepoznavna  3D tekstura torb, ki spominja na zmajevo kožo pa je rezultat inovativnega postopka izdelave, ki je edinstven v svetu torb.

 

Zakaj zmaj - kakšen navdih vidite v tem bitju?

Zmaj je močan simbol in legende o tem mogočnem bitju najdemo po celem svetu. V kitajski kulturi z zmajem primerjajo odlične in izjemne ljudi. Je simbol moči, uspeha in sreče. Daje nam oči, da vidimo možnosti, ki nas obkrožajo in

modrost, da jih izkoristimo. Duhovno zmaj simbolizira uspeh in je močan totem zaščite. Raznolikost pomenov, ki ga pripisujemo temu magičnemu bitju me privlači in navdihuje. Všeč mi je, da je prepleten tudi s slovensko mitologijo in se pojavlja v številnih legendah. V Ljubljani sem nekaj časa živela na Trubarjevi ulici v bližini zmajevega mostu. Ideja za ime znamke se je spontano porodila na enem od večernih sprehodov proti domu. V nočni svetlobi so kipi zmajev delovali tako mogočno, da so me čisto očarali in vedela sem, da sem našla odgovor,ki sem ga dolgo iskala. Želim si ustvarjati torbe, ki bi žljudem s svojo odločno zmajevsko energijo dale moč, da bodo kos izzivom in preizkušnjam, s katerimi se dnevno srečujejo na svoji osebni ali poslovni poti. 

 

 

Kdo je ženska, za katero ustvarjate, vam je morda celo navdih? Morda tudi z novo kolekcijo torb?

Veliko jih je. Vsak dan znova sem vesela in hvaležna, da sem obkrožena z ljudmi, ki me navdihujejo s svojo kreativno in ustvarjalno energijo. Nekateri s svojo neusahljivo in močno voljo, ki daje krila tudi mojim idejam, drugi s pogumom in odločnostjo s katero se spopadajo z vsakodnevnimi izzivi, tretji z ognjeno kreativnostjo, ki mi odpira pogled v vzporedni svet domišljije. In vedno sem zelo ponosna, ko si nekdo zaželi moje torbe in si jo izbere za spremljevalko na svoji poti in jo napolni s svojo vsebino. Šele, ko torba dobi lastnika zares zaživi svojo zgodbo. Ne želim si določiti kakšna bi morala biti oseba, ki nosi torbo Zmai, saj verjamem, da je idealna izbira za vsakogar, ki mu je všeč. 

 

 

V oči pade že sama tekstura torbe. Lahko kaj več poveste o tej tehniki? Kje ste jo spoznali?

Torbe so izdelane po prav posebnem postopku, ki sem ga sama razvila med svojim magistrskim študijem. Postopek sem poimenovala digitalno obrtništvo, saj združuje računalniško modeliranje, lasersko izrezovanje in ročno sestavljanje. Torbe so sestavljene iz modularnih enot kar jim daje posebno in prepoznavno 3d teksturo.

 

 

 

Kakšen material uporabljate za izdelovanje "zmajevh torb" in zakaj ste ga izbrali?  

Pri znamki ZMAI smo radi obkroženi z lepoto, ki se rodi iz vrednot in ne iz nečimrnosti. Vse torbe zmai so zato izdelane iz visokokakovostnega veganskega usnja. Tako sem se odločila, saj si želim oblikovati izdelke, ki so prijazni do živali in narave. Z željo, da bi zmanjšali ogljični odtis vse materiale kupujemo pri slovenskih ali italijanskih dobaviteljih. Vsako leto se udeležim tudi sejma v Milanu in iščem rešitve za še bolj etične in trajnostne materiale, ki bi jih lahko vključila v svojo kolekcijo. Trajnostno oblikovanje je moja strast že od študentskih let in vesela sem, da se te vrednote vedno bolj opazne tudi na svetovni ravni in v celotni modni industriji. 

 

 

 

Gre trend (v materialu) v to smer? Kako močno je sploh še prisotno živalsko usnje v modni industriji?

Usnjarska industrija je z vzponom “veganskih” materialov doživela hud udarec, saj se veliko sodobnih znamk odloča za alternativne rešitve. Sodobna tehnologija omogoča izdelavo izredno kakovostnih, vzdržljivih materialov, ki po otipu, videzu in kvaliteti sorodni usnju. Kljub temu pa situacija ni črno-bela. Tudi umetni materiali zahtevajo svoj okoljski davek in zelo pomembno je iz kakšnega materiala so  izdelani. Usnjarska industrija pa je začela ponujati vedno večjo izbiro vegetabilnega usnja, ki je obdelano na naraven način brez izredno škodljivega kroma, ki se ga sicer uporablja pri strojenju. Verjamem, da bo ostalo pomembne material v modni industriji vendar bo usnjarska industrija prisiljena ponuditi bolj trajnostne rešitve, da bo lahko tekmovala  z vedno večjim povpraševanjem po neživalskih materialih.  

 

 

Proizvodnja torb je v Sežani. Zakaj ste se tako odločili? Koliko ljudi je trenutno v vaši ekipi?

Res je. Vse torbice so izdelane v lastni proizvodni enoti v Sežani, ki jo sama imenujem kar »Zmajevo gnezdo«. Delavnica je opremljena z  laserskim rezalnikom in drugimi  nujnimi stroji in orodji za izdelavo torbic. Lokalna proizvodnja nam omogoča boljši nadzor in večjo transparentnost, predvsem pa zagotavlja, da so izdelki proizvedeni etično in trajnostno. Pri tem mi veliko pomaga tudi oče, ki med mojim bivanjem v Berlinu nadzoruje proizvodnjo in sodeluje z obrtnico - izkušeno slovensko ustvarjalko, ki torbe izdela in s svojim strokovnim znanjem in predanostjo zagotovi, da je končni rezultat navdihujoč. 

 

 

Še vedno sodelujete z ZOOFo? Katero kolekcijo boste ob vnovičnem odprtju trgovine v njej predstavili? Oziroma kje drugje v Sloveniji lahko "otipamo" in pomerimo vaše kolekcije?

Da, z Zoofo še vedno sodelujem. Trenutno je trgovina sicer zaprta in iščemo novo lokacijo v Ljubljani, ki bi postala nov doma za našo zadrugo. Smo pa trenutno veliko bolj aktivni na spletu in kmalu bo naše izdelke mogoče kupiti v Zoofa spletni trgovini. Do takrat pa si lahko torbe Zmai v živo ogledate in otipate v prodajni galeriji Kar=in. 

Comments (0)

Leave a comment